Witojcie z wieczora!
[O1] Wibracje podczas przyśpieszania... ?
Zwiń
X
-
[O1] Wibracje podczas przyśpieszania... ?
Witam wszystkich kolegów.
Wczoraj zauważyłem problem objawiający się wibracją na całym nadwoziu jak przyspieszam z niskich obrotów na 3 , 4 i 5 biegu odgłos jest jakbym wjechał na jakąś tarkę, najbardziej w zakresie obrotów 1500-2100 potem już cisza. Podkreślę że auto ma 213 kkm a dwumas i kompletne sprzęgło było wymieniane przy 160 kkm. A więc pytanie czy znowu sprzęgło nie domaga czy coś innego ?148 KM & 303 NM by MASTER'S TUNING
-
-
Zamieszczone przez michal_octaviaewentualnie masz przebicie na przewodach lub coś ze świecami, mi kiedyś na świecy pękła ceramika i po wymianie problem znikł
Patryk
Jak regulacja ciśnienia doładowania się zachowuje ?Przemek
DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
80 B3 Limo 1.6 TD SB
Komentarz
-
-
patryk891, przerabiałem to u siebie i nadal u mnie trzęsie...
Opcja nr 1 - przeguby wewnętrzne - tania opcja, przerobiona w moim paździerzu;
Opcja nr 2 - przegięta delikatnie flansza skrzyni biegów z jednej strony - nie zrobiłem, bo za dużo roboty, ale identyczne objawy, powoduje "latanie" półosi :evil:
Oczywiście trzeba wyeliminować tematy typu: złe wyważenie kół/przygięte opony po złym leżakowaniu lub krzywa półoś czy coś w ten deseń :|
Przypomnij sobie najdokładniej jak możesz, kiedy usterka się pojawiła.
Czy aby nie przypadkiem po zmianie ogumienia z letnich na zimowe, lub uderzenie w krawężnik lub coś podobnego...O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez patryk891problem się pojawił w środę jak zmieniłem koła na zimowe ale są wyważone
Z resztą, niestety bardzo często te wyważenia są tak do bani, że jedziesz do innego wulkanizatora na sprawdzenie, a tam okazuje się że 2 felgi są krzywe a poprzednik miał źle skalibrowaną maszynę i brakuje odważnika 40gr na jednym kole :shock:
Właśnie taki scenariusz przerobiłem w zeszłym roku :roll: a wyważałem u zaufanego wulkanizatora, tylko mu się maszyna spiertoliła :diabelski_usmiech
Oprócz tego, weź pod uwagę że jest sezon na wymianę opon i wiele wulkanizacji przeżywa "oblężenie" i wszystko robią na szybko...
Załóż inne - pewne 100% koła (np pożycz od kogoś) i sprawdź czy nadal są te wibracjeO2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Komentarz
-
-
ale uważacie że koła moga być przyczyną wibracji tylko na 3,4 i 5 biegu bo na 1 i dwójce tego nie ma nawet od niskich obrotów depcząc gaz w podłogę a pojawia się na na wyższych biegach czyli przy większym przełożeniu a więc idzie duże obciążenie na układ napędowy..... ?148 KM & 303 NM by MASTER'S TUNING
Komentarz
-
-
Może być, bo na 2-ce jest jeszcze za mała prędkość :diabelski_usmiechO2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Komentarz
-
-
a ja jednak celuję w przegłub najszybciej pada prawy ,drgania ustępują kiedy przestajesz przyspieszać ,lub kiedy auto osiągnie zadaną dla deptania w gaz prędkość ,prawda ?Sebastian
Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
Była Black ELEGANCE by sebastian7905
Wczasy nad morzem - klik
Komentarz
-
-
patryk891, mam to samo i też wymieniałem dwumas jakieś 30kkm temu. obstawiałem koła ale założyłem zimówki idealnie wyważone i proste a problem został.Osobiście też bym celował w przeguby wew ale odpuszczam temat. poczekam aż zacznie bardziej wariować :diabelski_usmiech-----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM
Komentarz
-
-
sebastian7905, drgania ustepuja po przekroczeniu obrotów czyli powyżej 2100-2200 a prędkość na każdym biegu jest inna a więc raczej chodzi tu o obciążenie idące np. na przeguby, przyspieszajac normalnie czyli na 1/2 lub na 3/4 wcisnietego gazu jest ok ale jak depcze sie w podloge z niskich obrotów to burczy (wibruje)148 KM & 303 NM by MASTER'S TUNING
Komentarz
-
-
Przegub wewnętrzny, półoś, piasta, poduszka silnika, nieraz również przegub zewnętrzny, jak i drążek kierowniczy prawy (chociaż zasadniczo nie ma nic wspólnego z przeniesieniem napędu) :evil:
Możliwości trochę jest za dużo...
Znajdź kanał a jeszcze lepiej podnośnik, sprawdź organoleptycznie, jaki luz jest na półośce (zazwyczaj również prawej) wzdłużny jak i poprzeczny.
Dobrze by było również zostawić go na podnośniku odpalonego z zapiętym 2 lub 3 biegiem i wtedy poobserwować od spodu czy przypadkiem coś nie bije :roll:
Zazwyczaj widoczne gołym okiem, choć na podnośniku inaczej się zawieszenie układa , bądź co bądź bez obciążenia.
Łączę się z tobą w bulu, bo u siebie zmieniłem już przeguby zewnętrzne, później wewnętrzne, półosie, piasty i na koniec zostały mi już tylko flansze w skrzyni biegów, ale tego już mi się nie chciało robić.
Czekam (już długo) aż mi się skrzynia wysra, to zmienię skrzynię albo samochód i tyle :diabelski_usmiech
Opisałem hardkore, ale z własnego podwórka :lol:
Ale, z drugiej strony, napisałeś:
drgania ustepuja po przekroczeniu obrotów czyli powyżej 2100-2200 a prędkość na każdym biegu jest inna
To by bardziej wskazywało, na coś, że tak powiem, przed skrzynią... a dwumas nie daje takich efektów :lol:
Może któraś poduszka :?:O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Komentarz
-
-
patryk891, mi nie chodziło o prędkość konkretnie ,a o moment przyspieszania ,wiadomo że na każdym biegu jest inna ,ale na każdym biegu przyspieszasz przecież ,prawda . Spróbuj najpierw się rozpędzać i w momencie kiedy wyczujesz drgania odpuść gaz jeżeli nie będzie drgań to na 100% to przegłub wew. , to jest najczęstsza przyczyna takiego zachowania ,oczywiście kiedy jesteś pewien ,że z oponami jest OK . Właśnie wymieniłem przegłub wew. w Audi żony dokładnie takie same objawy ,ale po wymianie już ich nie maSebastian
Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
Była Black ELEGANCE by sebastian7905
Wczasy nad morzem - klik
Komentarz
-
Komentarz